Joris Stigters van Wehkamp deelt zijn verhaal met ons

Data is key bij Wehkamp

Joris Stigters stuurt als online marketing manager bij Wehkamp een team van 22 marketeers aan. Afgelopen vrijdag deelde hij zijn verhaal over de online marketing activiteiten en het belang van juiste interpretatie van data van dit grote online warenhuis met de 90 aanwezigen.

Hoe begon het succes van Wehkamp?

In 1952 heeft Herman Wehkamp het bedrijf opgericht. Het begon met de verkoop van matrassen, toen Herman besloot om de kussens er gratis bij te geven, was het begin van het succes van Wehkamp aangebroken. Het bedrijf heeft inmiddels 475.000 bezoekers per dag op haar website en biedt 228.000 verschillende producten aan.

Grote verandering door digitale ontwikkelingen

Het aanbreken van en de technologische ontwikkelingen in het digitale tijdperk heeft ervoor gezorgd dat Wehkamp veranderde. Het ontwikkelde zich van een bedrijf dat producten vanuit een catalogus verkocht, naar een bedrijf die in 2017 duizenden producten aanbiedt in een webshop. In 2005 kwam de omzet voornamelijk via de website en versloeg de website daarmee de papieren catalogus. ‘Om je doelgroep te begrijpen, is het analyseren van data erg belangrijk’, vertelt Joris. ‘Naast het analyseren van data speelt customer obsession voor ons een grote rol. We willen relevant blijven voor de klant. En dit kan alleen als je in staat bent klanten te herkennen en weet waar ze in geïnteresseerd zijn. Heel belangrijk is het juiste bericht, aan de juiste persoon, op het juiste moment en via het juiste apparaat’, legt hij verder uit. Wehkamp gaat daarbij in gesprek met de doelgroep, om te vragen wat de klant drijft om bij hen te kopen en niet bij een concurrent. 

Data, data en nog eens data

Alle online marketing beslissingen die bij Wehkamp worden gemaakt zijn gebaseerd op zowel interne als externe data. Het adverteren via Google Adwords is er volledig geautomatiseerd. Klantdata en -interesses zijn daarbij leidend waarop de website structuur wordt aangepast. Ook gebruikt Wehkamp Google Product Taxonomy. Dit houdt in dat Google een lijst heeft samengesteld van alle mogelijke categorieën waarbinnen de producten van Wehkamp kunnen vallen. Op deze manier kan Google de producten makkelijker identificeren en vaker vertonen. Wehkamp sluit vervolgens de dynamic advertising campagnes hierop aan om de bezoeker zo persoonlijk mogelijk te kunnen benaderen. Met dynamic advertising kunnen verschillende accounts vanuit één tool worden aangestuurd. In de toekomst zullen berichten steeds meer gepersonaliseerd worden.

Een ander onderdeel waar Wehkamp nu mee in de testfase zit is Google Attribution 360. Deze tool brengt online en offline media samen, voor nog diepere inzichten die leiden tot betere prestaties en een hogere Return On Investment op cross-channel campagnes. Zo kun je de complete customer journey van de klant duidelijk in kaart brengen. Kortom, de veranderingen op het gebied van digital marketing gaan razendsnel.

Key learning van Joris Stigters

Joris Stigters sluit af met een key learning, gebaseerd op de quote van Charles Darwin.
‘Het gaat er niet om de eerste, de snelste of de beste te zijn, het gaat erom dat je jezelf zo goed mogelijk kan aanpassen aan de veranderingen’. Dit zit van oudsher in het DNA van Wehkamp, aangezien de wereld verandert en het moeilijk is om de toekomst te voorspellen.

Bekijk de foto’s van de lezing op onze Facebook-pagina >

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.